Тази година в инициативата Европейска седмица на мобилността се включиха над 35 организации с общо над 45 отделни събития

От 16 до 22 септември 2013 г. се проведе Европейската седмица на мобилността(снимки от седмицата) и Ден без автомобили – 22ри септември (снимки)- най-големия форум за събития и дискусии, свързани с мобилността и алтернативните форми на транспорт в модерния град. Кампанията се изпълни с финансовата подкрепа на програма Европа на Столична Община и се реализира в подкрепата на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.
„Чист въздух – ти си на ход” – беше мотото на кампанията тази година, специално разработено като провокация към гражданите и тяхното мислене относно индивидуалния отпечатък, който оставя всеки от нас върху околната среда в зависимост от транспорта, който предпочита да използва. Европейската седмица на мобилността е традиционна кампания на Европейската комисия, чиято цел е да се обърне повече внимание върху устойчивите форми на транспорт в градовете – ходенето пеша, колоезденето, обществен транспорт и електрически превозни средства.
Най-добрите постижения в областта на развитието на устойчива градска мобилност, както и най-добрите идеи за бъдещето на транспорта бяха събрани в 7 дни между 16 и 22 септември. Събитията по случай седмицата започнаха дори с ден по-рано – на 15 септември, когато от „Грийнпийс” България организираха велошествие „Спаси Арктика” в защита на северните полярни области. Още от рано сутринта и с появата на първите задръствания по кръстовищата на 16 септември /понеделник/ на кръстовището между улиците “Московска” и “Г.С .Раковски” беше позиционирана мобилна лаборатория за контрол на качеството на атмосферния въздух, която да направи проучване на нивата на замърсеност на въздуха, който ежедневно дишаме. Малко по-късно през деня се проведоха няколко форума, засягащи бъдещи проекти за устойчив градски транспорт и демонстрации на иновации в сферата на зареждане на електрически превозни средства със слънчева светлина. Първият ден завърши със обучение за безопасно придвижване с велосипед в града „Безопасно с колело”, която се реализира като съвместна инициатива между сдружение Велоеволюция, СДВР – „Пътна полиция” и посолството на Кралство Холандия. Лично посланика на Кралство Холандия Н. Пр. Том ван Оорсхот даде старта на кампанията и беше един от първите велосипедисти, които изминаха няколко километровия маршрут през най-натоварените пътни артерии в София. Общо 5 подобни обучения се случиха в рамките на Европейска седмица на мобилността и над 40 участници получиха ценни съвети и знания за своята безопасност на пътя. Акция, насочена към безопасността на активните велосипедисти, се проведе в сряда – 18.09. В инициативата се включиха още пет областни града – Пловдив, Бургас, Варна, Благоевград и Русе като на ключови за велосипедистите кръстовища беше раздаван наръчник за безопасно градско велосипедиране от служители на СДВР и вело организации в съответните градове.
Друга от интересните инициативи беше кампанията „Хубав с колело”. Тя целеше да определи дали велосипедистите в София се грижат прилежно за своя градски “дрес код”, като във всичките дните през Европейската седмица на мобилността на ключови места в града доброволци по проекта поставяха цветни фешън печати. Победителите се определиха по броя печати, които е събрал от различните събития през седмицата. Над 50 велосипедиста събраха печати и част от тях бяха наградени с велосипедни награди.
Всички знаем, че един от проблемите, които стоят пред всеки велосипедист е как да предпази от кражба своето колело. За това се погрижиха момчетата от veloregister.bg, които напълно безплатно маркираха над 70 велосипеда срещу кражба.

Не бяха пропуснати и децата. За тях се организираха състезания с велосипеди, както и обучения и пешеходни турове из София, които да ги запознаят с нашата красива столица.
През цялата седмица имаше велосипедни и пешеходни турове, зареждане на електрически превозни средства със слънчева светлина, безплатни куриерски доставки на колело, информационни прожекции на открито.

Кулминацията на Европейската седмица на мобилността 2013 г. беше Денят без автомобили – 22 септември (карта), когато за удоволствието на всички жители и гости на столицата, беше затворена голяма част от центъра на града. Така стотици можеха спокойно да се включат и забавляват в някое от 25-те събития в затворената зона, с които беше отбелязан този ден или просто да се порадват на по – чистото и тихо пространство. От велообучения, велопоходи, велофайтони, образователни игри за деца, тестване на ръчно изработени велосипеди, игри за опознаване на нашето колело и демонстрации на скейтборд и лонгборд всеки можеше да открие това, с което да прекара своя неделен ден по възможно най-приятния начин. Мобилната лаборатория, която замерваше резултатите за замърсеност на въздуха беше разположена и този ден, за да може след това да се сравнят резултатите и да се покаже нагледно положителния ефект от всички инициативи, които се реализираха през Европейската седмица на мобилността 16-22 септември 2013 г.

В кампанията се включиха Центъра за градска мобилност, Министерството на околната среда и водите, Изпълнителната агенция по околна среда, СДВР – „Пътна полиция“, Главна дирекция национална полиция – сектор „Превенция“, Метрополитен.

Тази година в инициативата се включват 35 организации, а броят на събитията е над 45.

This entry was posted in Новини and tagged , , , , . Bookmark the permalink.
Посещения 1541 пъти, 3 за днес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *